Életünk annyi területén vagyunk tudatosak többé- kevésbé. Tudjuk mire figyeljünk oda az egészségünk érdekében: megfelelő táplálkozás, sport, sok víz fogyasztás, elég alvás…stb. De van, akinek ez nem elég. Aki nem csak a testi szinttel foglalkozik, hanem lelki és szellemi szintekkel is, sőt! továbbmegyek: nem csak saját magával , hanem az őt körülvevő szűkebb- tágabb világgal foglalkozik annak érdekében,hogy ő maga JÓL legyen.

Sokan vállalják már azt, és -az ismerőseim kommunikációjából leszűrve, napról-napra egyre többen- , hogy tudatosak a környezetük felé. Próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, igyekeznek minimálisra szorítani a szeméttermelést, nem vásárolnak felesleges dolgokat, nem dobják ki és vesznek újat, hanem megjavíttatják. Nem ártanak, és nem vesznek el többet a környezetüktől, mint ami szükséges.

Most az állatok világnapja alkalmával én erre a kiterjesztett tudatosságra igyekszem felhívni a figyelmet, egy régi vendégemnek, Mariannak tett ígéretemet teljesítve.

Gondolkodjunk el azon, hogy a saját szépségünket vajon van-e jogunk más élőlények szenvedése által ragyogtatni? Nem szándékozom téríteni, sőt ezen a területen nekem magamnak is bőven  van még fejlődni valóm. Az igazság az, hogy a kozmetikumok, amiket itthon használok nap, mint nap, ilyen szempontból  rendben vannak, ugyanakkor a sminktáskám tele van professzionális, márkás termékekkel, amiket olyan cég gyárt, aki tudom, hogy tesztel állatokon. Ez szakmailag nem egy könnyű kérdés, mert a minőségből „csak egy elvért” feladni nem könnyű. Én még nem találtam meg teljes mértékben azt a márkát, aminek termékeivel kiválthatom a sminkes táskám jelenlegi készletét, ugyanakkor célom lépéseket tenni az ügyben. Ennek az elhatározásnak a következménye ez a bejegyzés is.

Tehát ha te is lelkes állatbarát vagy,természeti ember,  emellett pedig igényes nő is, és nem szeretnél lemondani a sminkről, de megnyugtatnád a lelkiismereted, akkor a teljesség igénye nélkül álljon itt két lista.

Az egyikben olyan márkák szerepelnek, amelyek gyártója nem végez állatkísérleteket. A másik lista pedig azokat a termékeket tartalmazza, amik ezek mellett még vegán minősítésűek is. Ki-ki eldöntheti mi számára a célérték.

CF – jelöléssel találjátok a Cruelty Free márkákat, tehát az állatkísérlet menteseket.

Alverde
Anastasia Beverly Hills
Aveda ( Estée Lauder)
Benecos
Catrice
Dr. Hauschka
Ebelin
Inglot
Kiko
Lily Lolo
Pupa
Smash Box
The Body Shop
Trend it Up!
Urban Decay (Loréal)
Zoeva
Zuii  3INA

és V-vel jelöltem azt, amelyik még vegán is.

CF, V:

E.L.F
Inika
Kat Von D
Kryolan
Makeup Revolution NYX
Pacifica
Zao

Továbbá vannak cégek, akik szintén gyártanak egy-egy cruelty free vagy vegán terméket, de nem az egész palettájukat kínálják (még?) az etikus vonalból.

Az is megfigyelhető, hogy a nagy cégek is reagálnak a témára, saját márkás, etikus dekorkozmetikai vonallal: lásd pl. Loréal, Estée Lauder.

Akit ez a téma mélyebben is érdekel, ajánlom az etichalelephant.com oldalát. Itt pedig egyszerűen le tudjátok csekkolni egy-egy márka hozzáállását a témához.

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffeatures.peta.org%2Fcruelty-free-company-search%2Fcruelty_free_companies_search.aspx%3Ffbclid%3DIwAR3A2XVrRprQWk9PlvquG_zvQsenqvKyhTe5UzXKztsacRUo4jwHFmk1_0w&h=AT1W2EiskOUI86QKf0SXomOSCTs8VCdK2qeuU-6FtIe1wgySugUBuOUjcpeOD0nZ3vv8sRJ6u53uYapAZUcq-bRigvyJc6wErR7sdky0_C3sV0wZnk-zWLee56anz1jM-g